fbpx

EGÉSZSÉG

„Legyen az ételed az orvosságod”, avagy milyen egészségügyi előnyökkel jár a rendszeres diófogyasztás?

A címben szereplő idézet az orvostudomány atyjától, Hippokratésztől származik. Ő közel 2500 éve rájött arra, hogy a betegségek kialakulását egészséges táplálkozással és életmóddal meg lehet előzni. Ez a tézis alapjaiban nem is változott azóta sem.

Miért pont a dió?

A nemzetközi tudományos szakirodalomban több ezer cikk foglalkozik a dió egészségre gyakorolt hatásaival. A most induló cikksorozatunkkal az a célunk, hogy megismertessük az Olvasót a rendszeres diófogyasztás szervezetünkre gyakorolt hatásaival.

Tudományosan elismert, nemzetközi tanulmányok kimutatták, hogy

A rendszeres diófogyasztás jótékony hatással van a szív- és érrendszerünkre, csökkenti a koleszterinszintet és gyulladásgátló hatása van.

Segít bizonyos daganatok megelőzésében (pl. emlőrák, prosztata rák, vastag- és végbélrák). Hangulatjavító, serkenti az agyműködést és a vérképzést.

Jótékony hatással van a testsúlykontrollra és segíti a II-es típusú cukorbetegség kordában tartását és megelőzését is.

Vérnyomáscsökkentő hatása is ismert és fokozza a férfiak fertilitását (spermiumszámot, mozgékonyságot, vitalitást fokoz).

Segíti az emésztőrendszer működését, jótékonyan gazdagítva a mikrobiomot.

A fent említett hatások azzal magyarázhatóak, hogy a dió az egyik legértékesebb gyümölcs, mely gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, omega-3 zsírsavakban és növényi rostokban is.

Mennyit fogyasszunk? Ajánlott napi mennyisége 28-56 g.

Mikor nem szabad diót fogyasztani?

A népesség kb. 1 % szenved olajos magvakkal szembeni ételallergiától, ha erről tudunk, akkor kerüljük a dió fogyasztását, vagy ha az alábbi tüneteink jelentkeznek diófogyasztás közben/követően: duzzanat az ajkakon, arcon, nyelven vagy a torokban, bőrviszketés, torokkaparás, légzési panaszok, hasmenés, hányás, émelygés, ájulás.

Felhasznált források

– Ying Bao, Jiali Han, Frank B. Hu et al.: Association of Nut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality. N Engl J Med 2013;369:2001-11. DOI: 10.1056/NEJMoa1307352

– Bashan, I. and M. Bakman, The Effect of Daily Walnut Consumption on Dyslipidemia. Journal of Food Quality, 2018.

– Masterson, J.M., H.H. Kim, and W.A. Robbins, Walnuts Improve Semen Quality in Infertile Men: A Randomized Control Dietary Intervention Trial. Fertil Steril, 2020. 114(3): p. E23-E24.

– Lang Wu, Zhen Wang, Jingjing Zhu et al.: Nut consumption and risk of cancer and type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev Vol. 73(7):409–425.

– Effie Viguiliouk, Cyril W. C. Kendall, Sonia Blanco Mejia et al.: Effect of Tree Nuts on Glycemic Control in Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Dietary Trials. PLoS ONE 9(7): e103376. doi:10.1371/journal.pone.0103376

– Science Daily – Nut consumption associated with reduced risk of some types of cancer

– Steffen, L.M., et al., Walnut consumption and cardiac phenotypes: The Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) study. Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2021. 31(1): p. 95-101.

Tudj meg többet egészséggel kapcsolatos cikkeinkből

Diódoki

Dr. László Kristóf, a „DióDoki”, orvos, habilitált egyetemi docens a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. A Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János kutatói ösztöndíjasa, Nemzeti Kiválósági ösztöndíjas, a Pécsi Akadémiai Bizottság tudományos titkára és a Romhányi György Szakkollégium tanára. Kutatóorvosként dolgozott az Egyesült Államokban, innen ered a dió és a mediterrán diéta iránti szeretete.

A DióDoki-cikksorozat célja, hogy megismertesse az Olvasót a rendszeres diófogyasztás szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásaival.

kapcsolat

telefon

+(36) 70 427 9177

Mail

info@bionuss.eu

telephely

Meder út 26.
3300 Eger