fbpx

Dió és a gyulladás

A gyulladás immunrendszerünk fertőzésekre, káros behatásokra adott válasza, melyre általában egy múló állapotként gondolunk, hosszú távú hatásai azonban kevésbé épültek be a köztudatba, annak ellenére, hogy ezen kártékony hatásokról több száz tudományos közlemény számol be.

Rövid távon a gyulladásnak természetesen megvannak az előnyös hatásai, hiszen szervezetünk védelmi rendszerének részeként segít a kórokozók elleni küzdelemben. Azonban ha a gyulladás hosszú távon fennáll, például a nem megfelelő táplálékbevitel, stressz, elhízás, vagy a dohányzás miatt, akkor egyértelműen negatív következményei vannak. Régóta ismert, hogy a krónikus gyulladás érelmeszesedéshez vezet, az érfalakra rakódó plakkok pedig a szívroham és a stroke fő kiváltó okai. A szív- és érrendszeri betegségek mellett pedig rákos elváltozások, ízületi gyulladás, cukorbetegség és emésztőrendszeri megbetegedések írhatók a hosszú távon fennálló gyulladás számlájára.

De mi köze a diónak a gyulladáshoz? Ennek a héjas gyümölcsnek a hosszú távú gyulladáscsökkentő hatását számos vizsgálattal igazolták. Antioxidánsokból – melyek szervezetünkben az oxidációs folyamatokat gátló vegyületek – a dió 100 grammja 20 mmol-t tartalmaz, amely magasnak számít. Az adatok azt mutatják, hogy a rendszeresen diót fogyasztók körében sokkal alacsonyabb a szív-érrendszeri megbetegedések előfordulása a diót nem fogyasztókhoz viszonyítva. Ezt az előnyös hatást tehát a dió antioxidáns/gyulladáscsökkentő hatásának tudhatjuk be. A 10 legismertebb gyulladási marker közül hatnak a szintjét szignifikánsan csökkenti a dió. Ezek közül fontos kiemelni az interleukin-1b és a C-reaktív protein szintjének csökkentését, melyekről igazolt, hogy összefüggést mutatnak a szív saját vérellátásáért felelős erek, a koszorúerek megbetegedéseivel.

Mit tehetünk a krónikus gyulladás megszüntetéséért, illetve megelőzéséért?

Fontos az egészséges táplálkozás: étrendünk részét képezze antioxidánsokban gazdag táplálék, pl. dió, ugyanakkor kerüljük az egyszerű szénhidrátok túlzott bevitelét.

Szüntessük meg a gyulladást kiváltó okokat, hagyjunk fel a dohányzással, csökkentsük az LDL koleszterinszintünket (ebben szintén segítségünkre van a dió!), ha fogínyvérzést tapasztalunk, keressük fel a fogorvosunkat, hiszen a rossz fogak és fogkő is gyakran állhat a krónikus gyulladás hátterében.

Ki kell emelni továbbá a megfelelő alvás és testmozgás szerepét is, melyeknek nemcsak a testsúlyunk megőrzésében van fontos szerepe, de a stressz leküzdéséhez, valamint az immunrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlenül szükségesek.

Felhasznált források

Blomhoff R, Carlsen MH, Andersen LF, Jacobs DR (2006) Health benefits of nuts: potential role of antioxidants. Brit J Nutr 96:S52-S60.

Fizesan I, Rusu ME, Georgiu C, Pop A, Stefan MG, Muntean DM, Mirel S, Vostinaru O, Kiss B, Popa DS (2021) Antitussive, Antioxidant, and Anti-Inflammatory Effects of a Walnut (Juglans regia L.) Septum Extract Rich in Bioactive Compounds. Antioxidants-Basel 10.

Steffen LM, Yi SY, Duprez D, Zhou X, Shikany JM, Jacobs DR, Jr. (2021) Walnut consumption and cardiac phenotypes: The Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) study. Nutrition, metabolism, and cardiovascular diseases : NMCD 31:95-101.

www.health.harvard.edu 

www.walnuts.org