fbpx

DIÓ ÉS A TESTSÚLY

Ismert, hogy a diónak magas az energiatartalma. Ennek tudatában joggal merülhetnek fel bennünk az alábbi kérdések. Ha a rendszeresen diót fogyasztok, akkor elhízom (búcsút inthetek a beach body-mnak smile)? Ha nem is hízom el a diótól, kevésbé lesz hatásos a fogyókúrám? Hogy hat az éhségre? Mennyire emeli a vércukorszintem? Aminek magas az energiatartalma az egészségtelen? A testsúlyszabályozás egy bonyolult és komplex folyamat, de lássuk a tényeket, hiszen több nemzetközi vizsgálat is választ keresett a fenti kérdésekre.

Segít megelőzni az elhízást, fokozza a jóllakottságérzetet

A Harvard Egyetem kutatói 27.521 férfi és 61.680 nő táplálkozási szokásait követték és elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a rendszeres diófogyasztás milyen hosszú távú hatást gyakorol a testsúlyra (a vizsgálat 20-24 éves utánkövetéssel zajlott, tehát a tanulmányba bevont alanyok száma mellett a vizsgálat időtartama is jelentősnek mondható, ennek megfelelően az eredmények neves tudományos folyóiratban kerülhettek közlésre) [1]. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy azoknál, akik naponta legalább 28 g diót fogyasztottak, szignifikánsan csökkent az elhízás valószínűsége. A szerzők tehát azt a következtetést vonták le, hogy a rendszeres diófogyasztás segít megelőzni az elhízást [1].

Egy másik amerikai tanulmány, amelyet az Obesity c. tudományos folyóiratban publikáltak, arra a következtetésre jutott, hogy a diófogyasztás fokozza a jóllakottságérzetet, ami csökkent energiabevitelhez vezethet [2]. Tehát annak ellenére, hogy a diónak magas az energiatartalma, összességében kevesebb táplálékot eszünk, mert telítettnek érezzük magunkat [2].

Számtalan jótékony élettani hatást figyeltek meg

Egy szintén amerikai tanulmányba 100 enyhén vagy közepesen elhízott pácienst vontak be, akiket 3 havonta vizsgáltak [3]. Két csoportra osztották őket, egy részük általános, alacsony kalóriájú diétát tartott, a másik csoportnak pedig szintén energiacsökkentett, de dióval gazdagított étrendje volt, ahol az energiaigény 15%-át a dió tette ki [3]. Fogyás szempontjából mindkét diéta hatásosnak bizonyult, ám a diót fogyasztó csoportban ezen felül csökkent a systolés vérnyomás, a koleszterinszint és az LDL „rossz” vérzsír szint, amit a másik csoportban nem figyeltek meg [3]. Ez alapján tehát a diófogyasztás mellett nemcsak hatékony a diéta, hanem ráadásként megannyi jótékony élettani hatást is tapasztalhatunk, ha étrendünkbe beépítjük ezt a héjas gyümölcsöt.

Egy spanyol tanulmányban 2 évig követtek 65 év átlagéletkorú, nagyrészt női önkénteseket, akik közül 183-an rendszeresen fogyasztottak diót (napi 28-56 g), 171-en pedig általános diétát tartottak [4]. Két év után azt kapták, hogy a diót fogyasztó csoportban átlagban 0,6 kilogrammal csökkent a testtömeg, a testzsír % pedig kevésbé emelkedett meg a diót rendszeresen nem fogyasztókhoz képest (0,9% vs, 1,4%) [4].

Cukorbetegeknek is ajánlott a diófogyasztás

További jó hír a diófogyasztással kapcsolatban, hogy szinte elenyésző mértékben emeli csak a vércukorszintünket (nagyon alacsony az ún. glikémiás indexe), ezért cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy a rendszeres diófogyasztás jótékony hatással van a testsúlyra, csökkenti az elhízás valószínűségét, jóllakottság érzetet okoz, elhízottak esetén a diéta hatékonyságát nem rontja, miközben jótékony hatással van többek között a szív-érrendszerre, amiről következő cikkünkben olvashatnak részletesen.

Felhasznált források

1. Liu, X., et al., Changes in nut consumption influence long-term weight change in US men and women. BMJ Nutr Prev Health, 2019. 2(2): p. 90-99.
2. Brennan, A.M., et al., Walnut Consumption Increases Satiation but Has No Effect on Insulin Resistance or the Metabolic Profile Over a 4-day Period. Obesity, 2010. 18(6): p. 1176-1182.
3. Rock, C.L., et al., Walnut consumption in a weight reduction intervention: effects on body weight, biological measures, blood pressure and satiety. Nutr J, 2017. 16(1): p. 76.
4. Bitok, E., et al., Effects of Long-Term Walnut Supplementation on Body Weight in Free-Living Elderly: Results of a Randomized Controlled Trial. Nutrients, 2018. 10(9).