fbpx

A dió 5 legfontosabb értéke

A diónak számos értéke, előnye van, mi pedig arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük és bemutassuk a legfontosabbakat. Nézzük át a dió top 5 értékét, ahogy mi látjuk:

1. Íz:

A jó minőségű, helyesen tartott dióbél hihetetlenül finom, íze rengeteg egyéb ételhez passzol. Bár ahogy látni fogjuk, számos egészségügyi előnye is van, végeredményben a dió mégiscsak egy élvezeti cikk, méghozzá az egyik legfinomabb és legegészségesebb az összes közül.

2. Energiatartalom:

Amellett, hogy élvezeti cikk, a dió másik fő funkciója az, hogy tápanyagforrás – ebben pedig hasonlóan kiemelkedik, mint az előbbiben. A dió rendkívül magas energiatartalmú, instant energiaként is szokták emlegetni. 100 g dióbélben fajtától függően kb. 650-700 kalória azonnal hasznosítható energia van, így kimondottan jó minőségű, hasznos kalóriákról beszélhetünk. Sportolók, betegségből lábadozók, gyerekek esetében ez különösen fontos, nem véletlen, hogy már az ókori görög és római hadseregek élelmezésében is fontos szerep jutott a diónak. Ahogy később az orosz űrhajósok esetében is, már diókrém formájában.

3. Olajösszetétel:

De honnan jön ez az energia? Elsősorban a dióbél olajából. Itt két dolgot érdemes kiemelni, egyrészt fajtától függően 57-66 g olaj található 100 g dióbélben, másrészt kiemelkedően előnyös ennek az olajnak az összetétele. Kaliforniai adatok szerint a dióolaj átlagosan 76%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat (61% linolsav és 15% linolénsav) tartalmaz, 14%-ban egyszeresen telítetlen zsírsavakat, és csak 10%-ban telített zsírsavakat.
Hogy ez miért fontos? Egyrészt ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat erről, de röviden: nagyon nem mindegy, hogy milyen típusú zsírsavakat viszünk be a szervezetünkbe, fontosak ezek arányai is. Márészt emellett külön említést érdemel, hogy a linolsav és a linolénsav is nélkülözhetetlen, esszenciális zsírsav, amihez csak növényi olajból juthatunk hozzá.
Egyébként is érdemes a rossz hírű zsírt jobban megismerni: a szervezetünk nélkülözhetetlen összetevőiről van szó, amelyekből túl kevés fogyasztása esetén kulcsfontosságú életfunkcióink sérülnek. Fontos ugyanakkor, hogy pontosan milyen zsírsavakat viszünk be a szervezetünkbe, és az omega 3 és omega 6 arányát is érdemes figyelemmel követni. Ezek közül is jellemzően az omega 3-ból szokott kialakulni hiány, így vessünk gyorsan egy pillantást az alábbi képre, amely megmutatja, hogy a különböző magok milyen arányban, mennyire koncentráltan tartalmazzák a kritikus omega 3-at:

A dióbélben lévő zsírok éppen az emberi szervezetre jellemző, annak ideális konzisztenciájú zsírok felépítésében segítenek, és mivel az emberi szervezetben lévő zsír összetétele nagyban függ a felvett tápanyagok zsírsavösszetételétől, jobbat nem is tehetnénk magunknak, mint hogy dióbelet fogyasztunk.

4. Fehérje és antioxidánsok:

A dióbél legnagyobb előnye zsírjaiban rejlik, de ne feledkezzünk meg fehérjetartalmáról sem. 100 g dióbélben 15-16 g fehérje van, ami nagyjából a halhúsok átlagos fehérjetartalmával említhető egy lapon, valamint több más hús, vagy éppen a tej és a tojás fehérjetartalmát is meghaladja. Emellett a dióbél fehérjeösszetétele is előnyös, mind a 8 esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosavat tartalmazza, de vannak benne szemiesszenciális aminosavak is szép számmal.

Az antioxidáns-tartalommal kapcsolatban eléggé jól szemlélteti a dióbél pozícióját az a norvég és amerikai kutatók által összeállított tanulmány, amelyben 1000 növényi élelmiszert rangsoroltak aszerint, hogy mennyi antioxidáns hatóanyagot tartalmaznak. A dióbél 20,7 mmol/100 g értékével a ranglista élére került, az azt követő, a szuperfoodok között sokszor emlegetett gránátalma 11,33 mmol/100 g értéket tudott felmutatni.

5. Vitamin- és ásványi anyag:

A dió vitamin- és ásványianyag-tartalma is jelentős, a C-vitamin tartalma például többszöröse az erről (is) híres feketeribizliénél: 10-20 mg között van 100 grammra vetítve. Tehát nagyjából 5 dió bele fedezi a felnőttek számára javasolt napi C-vitamin bevitelt. És hogy essen szó a többi vitaminról és ásványi anyagról is, hiszen van belőlük bőven: a dióbél 100 grammonkénti B1-vitamin (tiamin) tartalma 360-380 mg, riboflavinból 90-100 mg-ot, A-vitamint 41 nemzetközi egységnyit, E-vitamint 3 mg-ot tartalmaz, ezen kívül niacin, pantoténsav és B6 vitamin van még benne.

Folsavtartalma kiemelendő, 98 mikrogramm, ami nemcsak a vérszegénységet segít leküzdeni – a B12 vitamint kiegészítve – és egyes fehérjék szintézisében nélkülözhetetlen, hanem rákmegelőző hatása is van. A folsavat felépítő egységek származékai és analógjai a tumorsejtek növekedését gátló anyagok.

További fontos ásványi anyagok a dióbélben:

Kálium 440-550 mg
Foszfor 350-500 mg
Magnézium 130-160 mg
Kalcium 90-200 mg

Ezen kívül kisebb mennyiségben van még benne szelén, mangán, cink, vas, nátrium, kén, jód és réz is.

Felhasznált források

Dióskönyv – http://dioskonyv.hu/