invázió

Harc a dióburok-fúrólégy ellen

Jól kötött a dió, nem fagyott el, mégsem terem a diófa?
Van megoldás!

Ezt a jelenséget az esetek nagy többségében az utóbbi években elterjedt dióburok-fúrólégy okozza. Ez a foltosszárnyú, jellegzetes megjelenésű légy hazánkban az elmúlt 10 évben fokozatosan terjedt el a déli-, dél-nyugati országrész irányából az észak-keleti irányba és így a terjedésének megfelelően fokozódó kártételével minden évben lehet számolni.

Ha van is a fán még nyár elején számottevő termés, védekezés nélkül mégis alig marad kellően kifejlődött és megfelelő minőségű ’gyümölcs’ a betakarítás idejére. A termés jelentős része csökevény, barna-foltos, aszott terméssé válik. A légy július derekán kezdi meg őszig elnyúló rajzását, majd ezt követően a dióburokban fejlődő lárvái (nyűvei) a burok szétroncsolásával a termés kifejlődését akadályozzák, későbbi kártételük pedig az addig esetlegesen kifejlődött termések elszíneződését, koraérését okozzák. A telet a fa alatt a talaj felső rétegében, báb alakban töltik, majd a következő évben nyáron-ősszel folytatják életüket.

Jól időzített rovarölő szeres védekezéssel képesek vagyunk annyira gyéríteni a legyek számát, a kártételt, hogy értékelhető mennyiségű és minőségű termést takaríthatunk be ősszel.

Ennek van néhány feltétele:

  • a rajzás kezdetének és alakulásának nyomon követése – színcsapdával;
  • hatásos rovarölő szer(ek) használata;
  • megfelelő hasznosulást biztosító permetezés-technika alkalmazása.

A bio-termesztésű dióültetvények megvédésére a BioNuss céggel közösen a Biocont Magyarország Kft. kísérletet állít be Patai Roland bio minősítésű dióültetvényében a dióburok-fúrólégy ellen Pyregard (természetes piretrin) és NeemAzal-T/S (azadirachtin) készíményekkel a korábbi évek kedvező tapasztalatai alapján.

 

bionuss

bionuss.eu

A Bionuss Hungary Kft. 2014 óta foglalkozik ökológiai és egyéb gazdalkodásból származó héjas dió és olajos magvak feldolgozásával, termelői integrációjával.

biocont

biocont.hu

A Biocont Magyarország Kft. 2002 végén alakult azzal a szándékkal, hogy a biológiai növényvédelem hazánkban kevésbé ismert technológiáit, készítményeit meghonosítsa, minél több termelővel megismertesse és forgalmazza Magyarországon.

kapcsolat

telefon

+(36) 70 427 9177

Mail

info@bionuss.eu

telephely

Meder út 26.
3300 Eger